blog

Alegera discurilor diamantate pentru taierea betonului:

Cum alegem discurile diamantate potrivite pentru taierea rosturilor de dilatare in beton?

Cu siguranta stiti ca exista o multitudine de discuri pentru taiat beton cu preturi care variaza de la cativa zeci de euro la cateva sute de euro.

De multe ori, pretul redus al unui disc pentru taiat betonul nu inseamna ca acel disc nu este un produs performant. Sau invers, un disc scump, poate avea un randament foarte scazut atunci cand este prost exploatat.

O intrebare logica este: de ce exista asemenea diferente de pret si de ce nu se poate folosi un disc universal care sa taie orice tip de beton?

In primul rand, trebuie sa intelegeti care este tehnologia din spatele discurilor diamantate si cum functioneaza acestea pentru a va fi mai usor sa alegeti un disc cu specificatii adecvate si caracteristici care se potrivesc nevoilor dumneavoastra.

Asadar, iata care sunt componentele principale ale unui disc:

Cristalele de diamant:
– Sunt acei dinti ascutiti care taie efectiv in beton, in timp ce discul de roteste. Diamantele de la suprafata, se tocesc  pe masura ce discul este folosit. Si matricea, elimina aceste diamante in mod treptat, pentru a expune diamantele noi si ascutite pe care le incorporeaza.

Matricea:
-Ne referim la matrice, atunci cand vorbim despre legatura metalica care tine in loc micile cristale de diamant pana cand acestea se uzeaza. Cu cat matricea este mai dura, cu atat mai mult timp este necesar pentru uzura lamei.

Miezul metalic:
– Discul de otel care a fost cu precizie proiectat cu o margine speciala pentru a tine diamantele.

Sudura:
– Ataseaza segmentele diamantate pe miezul metalic. Sudura poate fi tip laser sau prin lipire.

Asadar, pentru taierea materialelor moi si abrazive, cum ar fi betonul proaspat (verde), se foloseste un disc care obligatoriu are o matrice cat mai dura, astfel incat diamantele expuse la suprafata sa fie utilizate in intregime inainte sa fie indepartate de pe disc.  Recomandam in acest caz un disc profesional BIA.

In schimb, pentru un beton dur si solid (un beton vechi), se utilizeaza un disc cu matrice formata dintr-un aliaj mai moale, pentru a permite particulelor tocite de diamant sa fie indepartate si sa asigure expunerea usoara a diamantelor noi si ascutite. Recomandam in acest caz un disc profesional CX520.

Totodata, si alte caracteristici ale betonului influenteaza alegerea tipul de disc necesar taierii, caracteristici cum ar fi:
– duritatea agregatului,
– tipul nisipului din beton
– rezistenta la compresiune (betonul cu o rezistenta la compresiune sub 3.000 psi este considerat moale. Pe de alta parte, betonul cu o forta de 6.000 psi sau peste este considerat un beton foarte dur.

Acesta este motivul pentru care trebuie utilizat un disc cu matricea dura in cazul taierii unui beton moare (care este un beton foarte abraziv si care uzeaza puternic matricea) iar in cazul taierii unui beton intarit, dur, se utilizeaza discul cu matricea moale fiind necesar ca aceasta matrice sa se uzeze mai repede avand in vedere ca diamantul este supus unei forte majore de taiere si se toceste mult mai usor.

Betonul este considerat moale (in functie si de conditiile atmosferice)  de la 1-2 ore dupa finisarea acestuia, pana la maxim 48 de ore (in sezonul rece).

In functie de acesti factori, daca avem un beton care se taie in timpul verii dupa 6-7 ore de la turnare, sau dupa 48 de ore in timpul iernii atunci putem lua in considerare folosirea unui disc special conceput pentru acest interval cum ar fi discul FX520 in locul discului BIA.

Costuri:

Ca si in cazul altor produse, acelasi producator ofera discuri diamantate la preturi diferite in functie de calitatea acestora. Optiunile variaza de la discurile economice (hobby), discurile profesionale si discurile cele mai performante.

Aceste diferente apar in primul rand datorita continutului de diamant si tehnologiei din spatele acestuia.
Daca va ganditi la costuri, atunci trebuie sa cautati ceea ce este cel mai important pentru dumneavoastra. Preferati sa economisiti bani la cumpararea initiala a unui disc sau preferati randamentul in timp a unui disc mai scump?

Deseori, pentru lucrari de mici dimensiuni randamentul financiar este mai potrivit daca achizitionati un disc economic. Insa, pentru santierele de mari dimensiuni care implica multe ore de taiere, uneori continue, discurile profesionale au randamentul cel mai bun. Desi costul lor este mai mare, acest cost impartit la numarul de metrii liniari care vor fi taiati cu un disc profesional, va fi implicit un cost mai scazut.

Pentru orice informatii puteti lua legatura cu unul din consultantii nostrii sau poti comanda discul dorit aici: https://www.materialebeton.ro/discuri-diamantate/disc-beton-proaspat.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *