blog

Proprietatile betonului amprentat

Betonul amprentat (sau betonul imprimat) este un material de construcție compozit, obținut printr-o tehnologie specială, care conține agregate, ciment, coloranți, aditivi, fibre elastice și apă, fiind pus în operă prin imprimare cu ajutorul unor matrițe care copiază aspectul și forma pietrelor naturale, a rocilor minerale, a cărămizii, sau chiar a lemnului.

Betonul amprentat are în compoziția sa fibre elastice pentru protecție împotriva fisurilor majore și aditivi pentru mărirea rezistenței la ciclurile îngheț-dezgheț.

Culoarea dorită este obținută cu ajutorul unui colorant special. Stratul colorat realizat în masa betonului are o grosime de aproximativ 10–20 mm și este foarte rezistent, conferindu-i o duritate ridicată betonului astfel obținut.

Calitatea betonului amprentat este determinată de mai mulți factori: calitatea cimentului și a agregatelor, precizia dozării ingredientelor, respectarea raportului apă/ciment, omogenitatea amestecului, modul de punere în operă și precizia imprimării betonului.

În tehnologia betonului amprentat se folosesc câteva materiale deosebite.

Colorantul-întăritor, disponibil într-o gamă largă de culori, este întins pe suprafața betonului crud, formând dupa uscare un strat foarte dur, rezistent 100% la acțiunea razelor ultraviolete (UV). Acesta este de fapt un amestec uscat de ciment, agregate dure, aditivi si pigmenți stabili la acțiunea razelor ultraviolete.

Materialul de decofrare, disponibil și el într-o gamă largă de culori, are rolul de a crea un efect de modulare a culorii de bază, sau – în anumite cazuri – un efect de învechire.

Suprafața astfel obținută este acoperită cu un strat de lac acrilic, care după uscare produce o peliculă dură, incoloră, stabilă la acțiunea razelor ultraviolete și cu o rezistență ridicată la acțiunea apei, a uleiurilor și a acizilor.

Datorită acestor proprietăți, tehnologia betonului amprentat poate fi folosită cu succes în orice spațiu natural sau industrial, indiferent de domeniul de activitate ce se desfășoară în acel spațiu.

PROPRIETATI

  1. Rezistență la compresiune
  2. Durabilitate în timp
  3. Siguranță în exploatare
  4. Eficiență economică
  5. Flexibilitate în utilizare
  6. Nu necesita intreținere specială, doar spălare cu apă
  7. Nu se scufundă si nu se deformează (nu apar denivelări)
  8. Nu permite apariția vegetației nedorite sau a insectelor
  9. Poate fi curățat cu usurință de pete (ulei, petrol etc.)
  10. Design personalizat (gamă largă de modele și culori)
  11. Perioada scurtă de execuție

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *